Znajdź mnie

Pomagam odnaleźć równowagę dzięki prawidłowej diecie i zmianie stylu życia

Pełnoziarniste ciasteczka pistacjowe

Pełnoziarniste ciasteczka pistacjowe

Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała dlaczego warto dodawać regularnie do swojej diety pistacje. Ich niebywałe zalety to:

⦁ działanie antyoksydacyjne – pistacje zawierają proantocyjanidyny i pochodną witaminy A – luteinę, korzystnie wpływając na funkcjonowanie narządu wzroku oraz na kondycję skóry
⦁ efekt prebiotyczny – dzięki dużej zawartości polifenoli w pistacjach ich regularne spożycie przyczynia się do zwiększenia liczby korzystnych bakterii w jelicie które produkują kwas masłowy – odżywiający komórki jelita oraz wykazujący działanie przeciwdrobnoustrojowe w stosunku do bakterii patogennych
⦁ zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób nowotworowych
⦁ działanie obniżające stężenie cholesterolu we krwi – pistacje dzięki dużej zawartości fitosteroli wpływają na obniżenie wchłaniania cholesterolu z jelit tym samym zmniejszając ryzyko hiperlipidemii

przepis na 15-16 sztuk ciasteczek (1 ciastko = 15 g)
wartość odżywcza: 1 sztuka 73 kcal, B: 1,4 g, T: 4,7 g, W: 6,3g, WW: 0,6

80g niesolonych pistacji (mniej niż 1/2 szklanki)
80 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
80 g płatków owsianych
45 g mąki orkiszowej
30 g cukru (erytrolu/ksylitolu/stewi)
1/2 białka jaja kurzego

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić w rondelku. Do misy miksera dodać cukier, masło i ekstrakt waniliowy – składniki ucierać przez 3-4 minuty do powstania jaśniejszej masy.
  2. Płatki owsiane zblendować w pojemniku blendera/malaksera na pył. Do płatków owsianych dodać posiekane na mniejsze kawałki pistacje i mąkę orkiszową – wszystkie składniki wymieszać.
  3. Do suchych składników dodać rozpuszczone masło z cukrem, całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Z masy uformować rulon, nożem odkrawać kawałki o długości 3-4 cm, w dłoniach uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, a następnie kulkę rozpłaszyć i formować okrągłe ciastka.
  5. Ciastka ułożyć na blaszce. Białko jaja ubić a następnie pianą z białek posmarować ciastka.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół z termoobiegiem), ciastka piec przez 10-13 minut do zarumienienia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *